学生によるレポート一覧

2016年03月09日|学生によるレポート一覧
こだわりのお料理とお酒で素敵なひとときを 季節料理 藤 / Japanese restaurant FUJI (English below)


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今回、私たちは季節料理藤さんにお邪魔させていただきました。

初めての食レポということで少し緊張しながらもお店へ。

藤1

成城学園前駅から成城大学に向かって徒歩1分。

通りの中ほどにある落ち着いた佇まいのお店です。

藤2

季節料理藤さんは、昭和42年3月に創業。

今年の3月で49年目を迎えます。

当時から変わらず、この場所でご家族とともに暖簾を守ってきました。

藤3

藤4

趣き深い店内は落ち着いた雰囲気で、まさに『和』を感じさせる内装です。

昼は学生やお年寄りの方が多く、夜になると居酒屋として会社員の方々で賑わいます。

すると、近くの寮に住んでいるという留学生の方がちょうどお食事を終えたところで、

『とっても美味しかった!』

と大変満足した様子でインタビューに答えてくださいました。(ご協力ありがとうございます!)

藤5

これは楽しみ♪

藤6

 

藤7

今回私たちがごちそうになったのは、「日替り定食」

まずお味噌汁から一口。みその香りがほんのり口の中で広がり、これだけでもご飯がすすみそうです。

次に小鉢に入ったマグロのお刺身。口に入れたとたんにとけてなくなってしまいました。

魚介類は、毎朝早朝から大将自ら築地まで足を運び、長年信頼のおける仲買さんから厳選したものを仕入れており、素材にはとことんこだわっているそうです。

藤8

続いては「若さぎフライ」。これまたサクサクの衣でぺろりと平らげてしまいました。

完食です。

一品一品が上品で味わい深く、食材本来の良さを大事にしながら、丁寧に調理しているのが食事から伝わってきました。

藤9

定食の種類も豊富で、他にも様々なお料理を堪能することができます。

季節料理藤さんのこだわりは、とにかく素材を大切にすること。

お酒も長年の信頼関係のある蔵元さんから仕入れ、どのようなお酒が藤さんの料理と合うか、日々意見交換をしています。

また、家族で営んでいるからこそ生まれるアットホームな雰囲気が長年、お客さんをひきつけ、中には調布や新百合ヶ丘からも毎日足を運んで食べにくる常連の方もいらっしゃるそうです。

こだわりはこんなところにも。

藤10

壁にメニューとして貼り出されているこちら。実は紙ではなく、「経木」と呼ばれる木材を薄く削ったものが使われているのです。檜の香りがほのかにして、お店の雰囲気の良いアクセントになっています。

そしてこちらがお店の大将。インタビューをお引き受けしていただいた加藤さんのお兄様です。

藤11

大将には、お店を経営していくにあたって大切にしている流儀があります。

“細かなことにも、とことん手間を惜しまない”

お客さんに美味しく味わってもらうために、日々仲買さんとのコミュニケーションを大切にし、食材の鮮度を保つ工夫を徹底することなど、「小さな努力でもすべて伝わっている」ということを忘れてはいけない。お店の雰囲気作りにしても然り。

お客さんでも仕入れ先でも信頼関係を築き、こだわり尽くしてきたからこそ、49年も人々に愛される藤さんがあるのだと思いました。

藤12

大将のお話は、飲食経営のプロフェッショナルたるもので、私たち学生にも通ずるところがあると感じ、とても勉強になりました。

皆さんも温かい雰囲気のお店で、こだわり尽くされたお料理とお酒を是非ご堪能あれ。

藤13

お忙しい中時間を作って頂き、本当にありがとうございました!

~INFORMATION~

季節料理藤

≪住所≫ 世田谷区成城6-12-7
≪TEL≫ 03(3482)8754

≪最寄り駅≫ 小田急線「成城学園前」駅より徒歩1分

≪営業時間≫ 11:30~14:30 (ランチタイム)
17:00~22:30※ラストオーダー/22:30

≪定休日≫ 日曜日

≪ブログ≫ http://fuji22.exblog.jp

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成城大学 境ゼミナール2年

片渕

Have a wonderful time with specialty Japanese cuisine and sake

This time, we went to the Seasonal Dishes Restaurant, “Fuji”. This was my first report so, I was a bit tense when I went to Fuji. 

It is only a one minute walk from Seijogakuen-Mae station. The restaurant has a calm atmosphere and is in the middle of the shopping street. Fuji was founded in March, 1967. This March marks their 49th yearContinuously since then, Fuji has been in this place, run by the Kato family. (Kato-san and his family are the owners of Fuji.) Fuji has a relaxed atmosphere, and you can enjoy feeling of “wa” Japanese culture. At lunch, there are a lot of students and elderly people. At night, the shop operates as a bar, and there are many office workers. By the way, some foreign students who live in the dormitory nearby had just finished their meal, and said, “It was really delicious!!” They seemed satisfied with the meal. (Thank you for accepting an interview!) I can’t wait for my turn! I had “higawari-teisyoku” (Today’s special) At first, I had miso soup. The flavor of miso spread in my mouth gently. Next, there was sashimi of tuna in a small bowl. It melted in my mouth. This is “deep-flied smelts”. It was with a crisp coating. I devoured it. Each dish has a refined and deep taste. Those dishes made me feel that they were made taking good care to produce the original taste and flavor of quality ingredients. There are various kind of set menu. You can fully enjoy eating them. At Fuji, they take ingredients seriously. As for sake, this is bought from reliable sake brewers which whom they have had dealings for many years. There is a menu posted on the wall. It’s not made of paper, but actually is a very thinly cut sheet of Japanese cypress, of a type called “kyougi”. And, this is Kato-san, the owner of Fuji. As a Japanese chef, Kato-san has a personal philosophy. “Even little things, spare no effort. ” He told us “So that I can serve my customers tasty dishes, it’s very important for me to have good communication with my suppliers on a daily basis and to do my best to make sure my ingredients are always fresh. I need to remember that even the slightest effort makes a difference. That’s how we create the atmosphere of the shop.” I think that Fuji has been loved for 49 years because they have made every efforts to build trust with their customers and suppliers. I think Kato-san’s attitudes are certainly professional. We should learn from him.  Why don’t you try refined cuisine and sake in the relaxing atmosphere of Fuji? We appreciate all Kato-san’s family for taking the time in their busy schedule!!

JJTHANK YOU FOR VISITING OUR BLOGJJ

~INFORMATION~

Fuji 季節料理 藤

≪Address≫ 6-12-7,Seijo,Setagaya-Ward,Tokyo,Japan
≪TEL≫ 03(3482)8754

≪Nearest Station≫ SeijogakuenMae, Odakyu-Line

≪Open≫ 11:30~14:30 (Lunch Time), 17:00~22:30※LO/22:30

≪Closed≫ Sunday 日曜日

≪Blog≫ http://fuji22.exblog.jp

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Reporter and translator

Katabuchi Takuya


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